Zgodnie ze staropolskim zwyczajem - u progu jesieni - uroczyście obchodzone jest święto plonów. Także i w tym roku w naszym mieście zakończenie zbioru płodów ziemi było połączone z dobrą zabawą. Jaworznickie dożynki odbyły się w sobotę, 13 września na jaworznickim Rynku.
- Dziś spotykamy się, by podziękować za całoroczny trud wszystkim jaworznianom związanym z rolnictwem i dbającym o swoją ziemię - mówił prezydent Paweł Silbert. - To dzięki codziennym staraniom osób pracujących na roli zawdzięczamy obecność chleba na naszych stołach.
Tegoroczne dożynki rozpoczęła uroczysta Msza Święta w Kolegiacie pod wezwaniem św. Wojciecha i św. Katarzyny. Po Mszy uczestnicy z udziałem orkiestry dętej przemaszerowali na jaworznicki Rynek. Tam odbył się okolicznościowy program, na który złożyły się: obrzędy dożynkowe, występy zespołów śpiewaczych, prezentacje ludowej twórczości artystycznej, wystawa płodów rolnych oraz degustacja chleba i wypieków. Ponadto jaworznianom zaprezentowali się przedstawiciele Jaworznickiego Koła Pszczelarzy i Ogrodów Działkowych. Wystąpił też zespół biesiadny "Lewiniacy”.
Podczas tegorocznego święta plonów mieszkańcy mieli też okazję spróbowania tradycyjnego węgierskiego dania, wykonanego przez przedstawicielki miasta partnerskiego Jaworzna - Shigethalom.