Jak ważne jest żywienie dzieci i młodzieży dyskutowali przedstawiciele jaworznickich placówek oświatowych podczas szkolenia "Żywienie na wagę złota”. Spotkanie zorganizowane było w ramach III edycji programu edukacyjnego realizowanego przez Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną w Jaworznie oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego.
- Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży jest niezmiernie ważne. To nawyki żywieniowe najmłodszych wpływają na kondycję zdrowotną przyszłego społeczeństwa - mówi Zastępca Prezydenta Miasta Jaworzna, Tadeusz Kaczmarek.
Szkolenie adresowane było głównie do przedstawicieli placówek nauczania i wychowania. W spotkaniu udział wzięły też osoby odpowiedzialne za żywienie w jaworznickich instytucjach. Zebrani mieli okazję wysłuchania części teoretycznej szkolenia oraz wzięcia udziału w warsztatach praktycznych dotyczących planowania jadłospisów dla dzieci i młodzieży, prowadzonych przez dietetyka.
Prowadzony program ma na celu wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży poprzez właściwe odżywianie i propagowanie aktywności fizycznej, poprawę jakości żywienia uczniów w placówkach oświatowo - wychowawczych oraz podniesienia świadomości rodziców w kwestii odżywania dzieci. Powiązany jest tematycznie z programem edukacyjnym "Trzymaj formę”.