Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Jaworznie zaprasza mieszkańców na Dni Otwarte poświęcone bezpieczeństwu żywności i nowym przepisom dotyczącym jej znakowania.
Tegoroczne Dni Otwarte organizowane są w związku ze zbliżającym się Światowym Dniem Zdrowia, którego tematem przewodnim jest "Bezpieczeństwo żywności”. Mieszkańcy mogą odwiedzić jaworznicki sanepid 12 i 13 marca br. w godzinach 8.00 - 12.00 w pokoju nr 3.
- Pracownicy Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku udzielać będą informacji i konsultacji w zakresie bezpieczeństwa żywności, w tym nowych przepisów prawnych dotyczących znakowania żywności - informuje Urszula Rokicka z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jaworznie.
Konsultacje adresowane są do przedsiębiorców sektora spożywczego oraz do konsumentów.
***
Początkiem roku wszedł w życie krajowy akt prawny, który m.in. precyzuje jakie informacje muszą być udostępnione konsumentowi finalnemu w miejscu sprzedaży środków spożywczych bez opakowania lub pakowanych w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie, lub pakowanych do bezzwłocznej sprzedaży, którym jest rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.