Zespól Lecznictwa Otwartego w Jaworznie przy wsparciu Gminy Miasta Jaworzna, realizuje kampanię profilaktyki występowania i rozpoznawania nadwagi i otyłości wśród uczniów klas pierwszych szkół podstawowych w naszym mieście. To kolejny tego typu projekt realizowany przez jaworznickie ZLO po adresowanym do przedszkolaków projekcie "Mam apetyt na zdrowie wdrażanie działań zdrowotnych w zakresie profilaktyki nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku przedszkolnym".
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w przeprowadzonych badaniach wykazała, że od 1974 roku do 2016 roku liczba otyłych dzieci w wieku powyżej 5 lat wzrosła z 11 mln do 124 mln, ponadto nadwagę miało ponad 213 mln dzieci. Najbardziej niepokojącym zjawiskiem wśród dzieci zamieszkujących Polskę jest występowanie otyłości olbrzymiej. W Polsce występowanie nadwagi i otyłości w zależności od regionu kształtuje się pomiędzy 2.5 proc. a 12 proc.. Według badań każdego roku będzie przybywało ponad 320 tysięcy dzieci z nadwagą i 80 tysięcy dzieci z otyłością.
WHO alarmuje, że jeśli obecne trendy utrzymają się, to do 2025 roku na świecie będzie ok. 70 mln dzieci do 5 roku życia z nadmierną masą ciała.
Zespół Lecznictwa Otwartego w Jaworznie realizował już w mieście projekt "Mam apetyt na zdrowie wdrażanie działań zdrowotnych w zakresie profilaktyki nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku przedszkolnym na terenie miasta Jaworzna".
Podczas projektu dzieci objęto wsparciem z zakresu profilaktyki nadwagi i otyłości, poprzez warsztaty prowadzone przez dietetyka, psychologa i fizjoterapeutę. Opieką objęto również rodziców oraz personel przedszkola.
Teraz opieką zostali objęci uczniowie klas pierwszych szkół podstawowych, którzy kontynuują przedszkolny program. Celem prowadzonych działań jest zapobieganie występowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży w wieku szkolnym poprzez diagnostykę, promocję zdrowia i edukację zdrowotną. Ponadto poprzez prowadzone działania dąży się do poprawy stanu zdrowia dzieci, zapobiegania rozwoju nadwagi i otyłości w celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych.