Blank gif

Blank gif

Licznik zadłużenia miasta
Więcej informacji
Szczepienia przeciwko COVID-19 >
Jak załatwić sprawę
w Urzędzie Miejskim

Zimny kryształ z Jelenia

24 stycznia 2013, 13:57

Zakończyła się modernizacja ujęcia wody pitnej Jarosław Dąbrowski. W stacja działa teraz dwustopniowa filtracja oraz systemy: ozonowania, dezynfekcji i zabijania bakterii. Ta inwestycja to gwarancja bardzo dobrej jakości wody dla 5 tys. mieszkańców osiedli Jeleń i Byczyna.

Od 1997 roku na ujęciu funkcjonowały tzw. odżelaziacze, składające się ze złoża braunsztynowo - żwirowego, które stanowiły naturalny filtr wypłukujący znajdujące się w nadmiarze, związki żelaza oraz manganu. Od stycznia 2013 roku te stare filtry przeszły do lamusa, a ich miejsce zastąpił nowoczesny układ produkcyjny.

- W miejscu odżelaziaczy pojawiła się nowa, przyjazna dla środowiska technologia uzdatniania wody, składająca się z aeracji, dwustopniowej filtracji na filtrach piaskowo-żwirowych, ozonowania oraz dezynfekcji wody za pośrednictwem lamp UV i podchlorynu sodu. Wszystkie te procesy oczyszczania i uzdatniania wody przebiegają automatycznie w oparciu o sterowanie komputerowe - wyjaśnia Prezes Zarządu MPWiK Józef Natonek.

- Obok budowanego właśnie ujęcia Piaskownia, Jarosław Dąbrowski stał się jednym z najnowocześniejszych ujęć w mieście. Spełniającym wszelkie unijne wymogi. Jego modernizacja znacznie poprawiła jakość produkowanej tu wody - dodaje Zastępca Prezydenta Miasta Tadeusz Kaczmarek.

Jedną z najnowocześniejszych i najbardziej efektywnych technologii wykorzystywanych na obiekcie jest system ozonowania wody. Bazuje on na naturalnych procesach zachodzących w przyrodzie. Dzięki temu ozonowanie przebiega szybciej i może być w pełni kontrolowane, a do jego przeprowadzenia wystarczy tylko energia elektryczna. Warto podkreslić, że w procesach uzdatniania nie są wykorzystywane żadne związki chemiczne. Dodatkowo wszelkie mikroorganizmy niszczone są poprzez lampy UV.

- Ozonowanie pozwala efektywnie usunąć z wody nadmiary żelaza, manganu,  przywraca wodzie naturalną barwę i krystaliczną przejrzystość, usuwa z wody nieprzyjemny smak i zapach, a co ważne zapewnia czystość mikrobiologiczną - tłumaczy Technolog Wody MPWiK Sylwia Kręcichwost.

Oprócz prac związanych z przebudową układu technologicznego, na ujęciu Jarosław Dąbrowski prowadzone były także roboty obejmujące m.in. termomodernizacją budynku, wymianę stolarki okiennej oraz stworzenie wewnętrznych powierzchni wodoodpornych. Doprowadzenie obiektu do obecnego standardu kosztowała blisko 1,5 mln zł.